Tokoferol jest innym terminem określającym witaminę E. Natomiast warto powiedzieć, że w skład witaminy E wchodzi wiele związków, niemniej jednak najważniejszy z nich to alfa-tokoferol. Naukowcy odkryli, że witamina E jest potrzebna do życia dla każdego żyjącego organizmu, który oddycha tlenem. Ludzki organizm jest w stanie magazynować witaminę E, mimo to uważa się, że około 70 procent jest wydalana z organizmu. Witamina E jest substancją, która może łatwo ulec rozkładowi na skutek wysokiej temperatury, zamrażania czy też standardowej obróbki żywności. Stosowana jest w leczeniu wielu schorzeń, między innymi pomaga w zapobieganiu niektórym rodzajom nowotworów.
Jak działa witamina E?Witamina E jest jednym z ważniejszych czynników przy:
- Procesie zapobiegania utleniania nienasyconych kwasów tłuszczowych oraz wielu innych związków.
- Procesie zapobiegania zatorów czyli jaśniej mówiąc zakrzepów krwi.
- Procesie obniżania poziomu złego cholesterolu, dzięki temu organizm człowieka jest chroniony przed miażdżycą oraz powikłaniami.
- Ma duży wpływ na prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego, uważa się, że w dużej mierze wpływa na odpowiednie funkcjonowanie gałki ocznej.
- Zapobiega różnego rodzaju schorzeniom skóry, nadaje jej estetyczny wygląd, zapobiega egzemom.
- Nazywa się ją witaminą płodności ze względu na korzystny wpływ przy zapobieganiu objawom tak zwanego napięcia przedmiesiączkowego oraz zaburzenia okresu przekwitania.
- Znacznie wpływa na spowolnienie procesu starzenia się ludzkiego organizmu.
Skutki niedoboru witaminy E.
Hipowitaminoza może znacznie sprzyjać powstawaniu choroby wieńcowej, miażdżycy oraz różnego rodzaju zaburzeniom w układzie płciowym organizmu człowieka. Naukowcy twierdzą, że niska zawartość witaminy E w organizmie człowieka może powodować większą podatność na zachorowanie na nowotwory różnego rodzaju. Niemniej jednak ciężko jest doprowadzić do hipowitaminozy ponieważ witamina E występuje powszechnie w większości produktów żywieniowych.
Skutki nadmiernej ilości witaminy E.
Witamina E należy do praktycznie nie toksycznych witamin dla ludzkiego organizmu dlatego też spożywanie jej w dużych ilościach nie jest niebezpieczne dla zdrowia. Jedynym problemem jaki może nam przysporzyć zbyt duża ilość witaminy E to zmniejszenia ilości witaminy A tolerowanej przez nasz organizm.
Zapotrzebowanie na witaminę E oraz produkty dostarczające dużej ilości witaminy E.
Główną grupą osób, które powinny zwrócić szczególną uwagę na odpowiedną ilość witaminy E w spożywanych posiłkach są osoby chore na mukowiscydozę, a także osoby z chroniczną niewydolnością wątroby, która notabene jest głównym magazynem tej witaminy w organizmie człowieka. Kobiety, które korzystają z hormonalnej antykoncepcji powinny zadbać o dodatkowe źródło witaminy E ponieważ środki antykoncepcyjne obniżają możliwość przyswajania witaminy E.
Produkty bogate w witaminę E to:
- Różnego rodzaju oleje roślinne oraz kiełki zbóż.
- Żółtka jajek, soja, a także różnego rodzaju zielona warzywa takie jak chociażby sałata, zielony groszek oraz kapusta brukselka.
- Migdały, morele oraz porzeczki (również bogate w witaminę C).
- Wątroba.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz